marți, 21 octombrie 2008

HAI SA NE DAM ARTISTI!

Ieri am avut o discutie cat de cat interesanta la facultete despre noi (artistii) care venim sa studiem si sa ne perfectionam tehnica si alte cele (cam asa ar trebui sa fie dar...). In liceu ne formam, incepem sa simtim, sa transmitem si ajungem in fac. cu un bagaj substantial de trairi, idei si sentimente, intr-un cuvant suntem mai maturi. Ei bine la UNMB ei incearca sa ne faca mai destepti, fiecare sentiment si fiecare bucatica din noi sa fie calculat. Eu ma intreb :" oare daca suntem asa de calculati nu ajungem sa pierdem acea sensibilitate?"

Invatam sa fim "in stil" asa cum spun majoritatea.
La ora proful : "Ia sa incepem... Sonata in FA major de Telemann"...
Flautul canta : "DO FA FA RE DO SI LA SI DO...."
Proful : "STOP.... stop... NUUUUU... nu esti in stil... " :))

Stai si te gandesti... domn'le ce naiba a vrut sa zica asta... :-? ptr asta exista celelalte materii : armonia, formele, teoria, mai tarziu stilistica si altele.... dupa toate astea incepi sa inveti cat de cat cum se canta domnul Telemann... cum trebuie cantata fiecare nota, la ce intensitate si asa mai departe. Ce trebuie sa stim este ca facultatea ar trebui sa te faca mai destept, sa te maturizeze. Sa ajungi sa iei decizii tu si nu altii in locul tau!

Ce am invatat eu in aceasta o luna de studentie este ca nu reusesti sa faci ce ti-ai propus daca nu muncesti, daca nu esti constient ca trebuie sa te gandesti de 1000 de ori, daca e nevoie, inainte sa iei o decizie. Esti liber sa alegi pentru tine ce crezi ca este mai bun, prof-ul nu o sa iti mai zica ce e bine si ce e rau.

La sfarsit ma intreb iar : "Oare facultatea ne face mai destepti?
Oare ne pierdem sensibilitatea in timpul facultatii?
Oare ne schimba facultatea in rau... sau in bine? "
Dileme, probleme!

Niciun comentariu: