luni, 9 noiembrie 2009

Cum zilele trec si clipa se dilata (asa cum se exprima si "favoritul" Despot), multe sunt de facut. A inceput de aproape o luna facultatea. Studentul este ocupat :). A venit de acasa (din provincie, cum spun unii) cu mancaruri alese pregatite cu grija de catre gospodina desavarsita, mama, bauturi semi-spirtoase de la tata si banuti, adunati de ici de colo. Treaba e buna. Nu mai ramane nimic de facut decat sa ne punem cu burta pe carte de la inceput ca sa tinem pasul... Da de unde?! Caminele sunt ticsite de aproape adolescentii care se impart in doua mari categorii:

1. Cei care au venit de la mamica si de la taticul de acasa, cuminti, cu lectiile invatate (" nu bea mama... nu fuma ca e de rau... si mai ales... invata mama.. intai studiile si dupa aia distractia") nedumeriti si neajutorati. *Ca doar stim cu totii, daca nu banuim ca viata la camin nu este tocmai usoara, multe tentatii si invatatura... mai rar.* Primul lucru pe care il fac dupa ce se cazeaza este sa faca cunostinta, politicos, cu colegii de camera, sa se prezinte si sa spuna in trei, maxim partu cuvinte despre el, ceea ce nu este tocmai interesant pentru viitorii conlocuitori ai lui. Dezamagit se retrage in metrul lui patrat de intimitate si incepe sa-si scoata hainutele frumos mirositoare si aranjate cu atata frija de mama. Parca o lacrima cade pe pijamaluta cu ursuleti... Dar trece si-si spune in gand "ce naiba.. sunt mare.. deja sunt la facultate. Primele zile sunt destul de ciudate... nu cunoaste pe nimeni dar se imprieteneste cu colegul care, ca si el se straduiasca sa se obisnuiasca cu noua "locuinta". Prima zi la facultate. Fericirea parca ii inunda fiecare particica a corpului. Emotiile nu le poate controla.. Colegi, profesori, facultate... Zambeste si merge si se aseaza intr-o banca langa o fata (oarecare in momentul acela). O studiaza. Parul lung, blond ii mangaia spatele iar buclele, perfect aranjate pe spate si umeri parca erau aranjate la intamplare. Se prezinta cu o voce care ii tremura. Ea indiferenta ii raspunde zi spune ca este prea obosita sa vorbeasca. El incepe sa vorbeasca fara sa-si dea seama... Prima zi se termina. Stingher, merge pe jos pana la camin incercand sa se obisnuiasca cu orasul mare si cu oamenii. Ajunge in camera, era singur.. incearca sa-si faca ceva de lucru.. Nimic. Nu avea cu cine sa vorbeasca... Deschide cartea pe care o citise jumatate in tren, daruita de "Mos Craciun" si adoarme. Parca si-ar dori sa fie si el ca ei, sa poata face orice, sa nu fie atat de singur.

Cea de-a 2-a categorie este putin mai complecsa. Viitorii oameni de proasta calitate.. sau daca nu vrem sa fim atat de rai putem spune ca sunt doar cei care nu sunt atat de naivi si stiu ce vor. Este studentul care deja are masina chiar daca nu este din Bucuresti, isi permite sa stea singur intr-un apartament sau chiar are unul numai al lui. Asta nu ar fi chiar o tragedie dar se pare ca cluburile sunt ale lui iar facultatea este doar o piedica in a-si petrece zi si noapte la Bamboo* :).El stie ca facultatea este ceva trecator.. o face doar ca sa fie in rand cu lumea. Nu are griji pentru ca are tot ce vrea. Nu este dezamagit pentru ca traieste exact asa cum vrea. Poate ca nu o sa isi dea seama nici in final ca e posibil sa fi pierdut chiar partea cea mai interesanta din viata lui.

Perioada aceasta este cea mai frumoasa din viata unui student (sau ar trebui sa fie).. Fiecare ar trebui sa o traiasca exact asa cum ii place, sa faca lucruri pe care le simte, sa fie liber pana la un moment dat. Unii vor sa scape de parinti, altii nu. Unii vor sa se distreze si sa ocoleasca facultatea chiar daca sunt inscrisi, altii vor sa se tina de treaba si sa termine remarcabil. Din pacate putini sunt cei care reusesc intr-un mod miraculos sa termine facultatea in regula (chiar fara mita).

*Club frecvent populat de cei cu bani (snobi)

Un comentariu:

Saga Stone spunea...

Uhm ... multumesc pentru inside ;)) Mai am un an si ceva pana sa se puna problema facultatii dar toti prietenii de familie i-au sugerat tatei sa nu stau la camin ... Mai vedem pana atunci. Sarbatori Fericite.